TEMPAT MENARIK DI PERAK

  1. KELLIE’S CASTLE

Dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka British bernama William Kellie Smith. Bangunan tiga tingkat dibina mengikut reka bentuk sebuah istana Moghul di bandar Agra, India. Tukang-tukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dari Madras. Bangunan ini mempunyai 14 buah bilik, sebuah bilik bawah tanah dan terowong rahsia itu juga dilengkapi dengan lif yang pertama dibina Tanah Melayu. Di tingkat kedua pula akan dibina sebuah padang tenis berlantaikan simen.Terletak di BATU GAJAH PERAK.kelliescastle-1.jpg

2. ZOO TAIPING

zoo taiping1.jpg

merupakan satu-satunya zoo yang terletak di sebelah utara Semenanjung Malaysia. Zoo tertua di Malaysia ini dirasmikan pada 7 Mac 1964. Dengan kawasan seluas 34 ekar ini, Zoo Taiping telah memulakan satu pembaharuan dengan memperkenalkan pameran haiwan dengan menggunakan konsep terbuka dengan mengutamakan habitat asal haiwan yang dipamerkan. Zoo Taiping kini menjadi tempat habitat kepada lebih 1300 ekor haiwan yang terdiri daripada 200spesies. Antaranya ialah harimau, singa, gajah, badak air, zirafah, orang utan dan banyak lagi. Selain itu, Zoo Taiping turut memperkenalkan program ‘Malam Safari’ atau ‘Night Safari’ yang memaparkan haiwan-haiwan yang aktif pada waktu malam.

3. Pulau Pangkor

front-hornbill2.jpg

Merupakan pulau ketiga terbesar terletak di negeri Perak, Malaysia di perairan Selat Melaka. Luasnya cuma 2,200 hektar dan penduduknya berjumlah kira-kira 25,000 orang. Pulau Pangkor merupakan salah satu destinasi pelancongan utama di Malaysia. Pulau Pangkor merupakan sebuah pulau tropika yang menawan dan memiliki beberapa tempat tarikan pelancong yang menarik. Diantara tempat yang menjadi tumpuan pelancong adalah:-

  • Kota Belanda
  • Batu bersurat
  • Pantai Puteri Dewi
  • Pantai Pasir Bogak
  • Teluk Nipah

4. Bukit Merah Laketown Resort

bukit-merah-laketown-resort-water-park.jpg

‘Bukit Merah Water Park’ adalah sebuah pusat rekreasi bertema taman tasik yang menarik dan indah yang terletak di Tasik Bukit Merah, Gunung Semanggol, daerah Bagan Serai/ Selama ,Perak, Malaysia. Pusat rekreasi ini menyediakan banyak permainan termasuk gondola , taman air dan pulau orang utan. Terdapat juga mini zoo dengan pelbagai spesies haiwan liar yang jarang dijumpai seperti temburung. Taman tema air seluas 4.4 hektar itu mempunyai 14 jenis permainan seperti gelongsor, kolam ombak, ‘Giant Wet Bubble’, ‘Lazy River’ dan ‘Giant Tube Slides’ serta taman air kanak-kanak ‘Kids Adventure River’ serta ‘Kids Perak Mining Pool’. Pengunjung pasti terhibur dengan pertandingan boling kelapa, ‘hula hoop’, ‘limbo rock’, ‘telaga ping-pong’, ‘fear factor’, aktiviti menyelam, ‘chicken dance’ serta pertandingan mencari harta karun.

5. LOST WORLD OF TAMBUN

20160301_192358.jpg

Lost World Of Tambun ialah sebuah taman tema dan resort yang terletak di Sunway City, Ipoh, Tambun, Kinta District, Perak, Malaysia.

6. SUNGAI KLAH HOTSPRINGS

Hot-Spring-Sungai-Klah-Sungkai-Perak-kamalmustafa-0.jpg

7. LATA KINJANG

lata-kinjang-06.jpg

8. HUTAN LIPUR KUALA WOH

hutan-lipur-kuala-woh.jpg

9. TAMAN TASIK TAIPING

347_Taman-Tasik-Taiping.jpg

10. KOMPLEKS SEJARAH PASIR SALAK

201402261908.PNG

 

11. Mercu tanda negeri Perak Darul Ridzuan

tempat-menarik-di-perak-pelancongan.jpg

 

Menara Condong Teluk Intan– Dulunya merupakan sebua tempat peranginan air dan menara jam. Namun kini ianya menjadi sebuah mercu utama untuk bandar Teluk Intan dan juga Negeri Perak Darul Ridzuan. Dari jauh bangunan yang sangat ikonik kelihatan condong dan pengunjung berpeluang menaiki ke atas bangunan tersebut menerusi tangga yang terletak di menara ini. Terdapat juga sebuah bangunan yang sama juga seperti ini yang bernama ‘Leaning Tower of Pisa’ yang terletak di benua europa. Yang terletak di negara Italy

Advertisements

TEMPAT MENARIK DI MELAKA

  1. FREEPORT A’FAMOSA OUTLET VILLAGETempat-Menarik-Di-Melaka-MPO1.jpg

Pada 28th November 2015, Freeport A’famosa Outlet Village telah diperkenalkan yang terletak di Alor Gajah.Dengan lebih dari 80 kedai premium yang terdapat di dalam Freeport A’famosa Outlet Village ini, ia nya akan menjadi syurga membeli-belah untuk pengunjung yang berkunjung ke Melaka yang terletak tidak jauh dari ibu kota Kuala Lumpur. Di Freeport A’famosa Outlet Village ini, lebih daripada 70 kedai premium adalah jenama luar negara yang menawarkan barangan original dan berkualiti dengan harga yang telah diberi diskaun 30% – 70%.

2. THE PIRATE ADVENTURE

Tempat-Menarik-Di-Melaka-Pirate.jpg

The Pirate Adventure ini adalah ilham daripada Nuevo Attraction & Destination Sdn. Bhd yang ingin menyediakan indoor attraction yang menggunakan 5 element dalam hidup kita. Anda sebagai pengunjung berpeluang untuk merasakan bagaimana menjadi lanun untuk selama 1 hari, anda akan mencari arah di Lautan Selat Melaka sebelum sampai di hutan belantara untuk mencari harta karun yang tersembunyi.

  • Jalan parameswara, Bandar Hilir, Melaka.

3. THE SHORE SKY TOWER

Tempat-Menarik-Di-Melaka-the-shorea.jpg

The Shore Sky Tower adalah tempat menarik di Melaka anda wajib cuba. Sky Tower ini terletak di tingkat 42 The Shore Shopping Gallery bersamaan 163 meter dari paras laut. Yang menarik nya di sini adalah terdapat lantai kaca yang lutsinar. Ia akan menguji keberanian seseorang dan bukanlah untuk orang yang gayat. Di atas sana, anda boleh melihat permandangan sekeliling.

4. UPSIDE DOWN HOUSE

Tempat-Menarik-Di-Melaka-Upside.jpg

Sesuai dengan nama nya, semua benda di dalam dunia Upside Down House ini adalah terbalik! Di dalam nya adalah seperti rumah biasa sahaja, terbahagi 5 bahagian iaitu bilik tidur utama, bilik tidur anak, ruang tamu, dapur dan tandas. Semuanya terbalik di dunia ini! – Plaza Mahkota, Bandar Hilir Melaka.

5. STREET ART MALACCA

tempat-menarik-di-melaka-street-artTempat-Menarik-Di-Melaka-street-art1.jpg

Antara tempat menarik di Melaka adalah Banda Hilir dan Sungai Melaka yang terdapat perkhidmatan River cruise. River Cruise adalah anda boleh menaiki bot yang disedia dan akan menyusuri Sungai Melaka. Namun, anda boleh berjalan kaki di sepanjang pesisiran sungai yang turut disediakan tempat perjalan kaki. Di sepanjang jalan itu anda boleh lihat “Street Art” atau seni lukisan di dinding bangunan berdekatan.

6. HOMESTAY LIMASTIGA, UMBAI

Tempat-Menarik-Di-Melaka-limastiga.jpg

Tempat menarik di Melaka yang seterusnya adalah di Homestay Limastiga. Ia nya terletak di Umbai. Dengan mengetengahkan konsep Kampung Melayu, suasana di tempat ini sangatlah terasa kita berada di kampung halaman. Homestay Limastiga dikategorikan sebagai percutian privasi kerana konsep yang diamalkan oleh mereka ada “Private Homestay” dimana anda digalakkan untuk menyewa seluruh kawasan untuk menginap di sini. Maka, ia amat sesuai untuk majlis privasi seperti hari keluarga atau majlis syarikat.

7. PANTAI KLEBANG

Tempat-Menarik-Di-Melaka-pantai-klebang.jpg

8. COCONUT SHAKE ORIGINAL KLEBANG

Tempat-Menarik-Di-Melaka-Coconut.jpgTempat-Menarik-Di-Melaka-Coconut2.jpg

Coconut shake Klebang ini adalah antara tempat menarik di Melaka yang anda semua wajib pergi. Selain dari coconut shake, kedai ini juga mengediakan pelbagai jenis makanan seperti nasi lemak, kuih muih dan lain-lain. Ianya amat sesuai untuk seisi keluarga anda.

9. BUSTEL KLEBANG MELAKA

Tempat-Menarik-Di-Melaka-klebang.jpg

Antara tarikan menarik di Dataran 1 Malaysia adalah Bus hotel ataupun dikenali Bustel. Deretan bas-bas lama yang diubah suai menjadi tempat penginapan pelancong yang menarik disusun kemas di Dataran 1 Malaysia.

 

 

TEMPAT WAJIB PERGI DI KOREA

  1. Gyeongbokgung

    8e1f43151c3ac01657fd1e9440ab1ecc.jpg

Gyeongbokgung merupakan istana yang paling utama dan terbesar pada era pemerintahan Dinasti Joseon. Kedudukannya sangat strategik kerana dilindungi oleh Gunung ganang di utara dan Sungai Han di selatan.

Istana ini kaya dengan senibina tradsonal Korea. Di sini juga kita dapat menyingkap sejarah kegemilangan  Dinasti Joseon Korea. Senibina Gyengbokgung masih dikekalkan dan diabadikan untuk tatapan anak muda Korea dan juga pelancong di seluruh dunia. hari ini, Gyeongbokgung menjadi simbol semangat jitu masyarakat Korea Selatan.

2. THE KOREAN BLUE HOUSE

2826633.main_image.jpg

Di Gwanghamun Square ni ada Tugu peringatan King Saejong The Great (salah seorang Raja dinasti Joseon dan beliaulah yang mencipta huruf korea). Terdapat juga tugu peringatan laksamana Yi Sun Shin. Di bawah Gwanghamun square terdapat Museum pringatan King Saejong dan Laksamana Yi Sun  Shin.

3. INSADONG

seoul-south-korea-wide-7.jpeg

Kalau Anda nak beli hadiah dan cenderamata dari Korea untuk keluaraga, sahabat dan orang tersayang, datanglah ke Insa-dong. Jalan ini dipenuhi dengan kedai2 yang menjual cenderamata pada pada harga Agak yang berpatutan. Selain itu, kalau fasih berbahasa Korea, boleh tawar menawar.  Kat sini juga Banyak barang2 perhiasan macam gelang, rantai dan lain2…

Kalau anda bernasib baik dan datang pada masa yang sesuai, dapat lihat persembahan kebudayaan di Insadong ni. Sambil shopping boleh belajar budaya Korea.

4.NAMSAN TOWER

n-seoul-tower-on-mt-namsan-680x1024

Namsam Tower terletak di tengah Namsan Mountain yang merupakan sebuah gunung yang berada di tengah2 kota Seoul Di sekitar Namsan terdapat banyak tempat-Tempat yang menarik untuk Anda lawati.

5. ITAEWON

Sel2381.jpg

Kalau nak cari makanan halal kat Korea, pergi lah ke Itaewon. banyak restoran halal kat sini. Macam-macam pilihan ada, nasi arab, kebab, masakan india, dan juga masakan Malaysia. masakan korea yang halal pun ada Disini. Di Itaewon juga terdapat Masjid Besar Korea. Kepada yang muslim kalau melawat Korea kenelah pergi sini. Lihat bagaimana syiar Islam bertapak di bumi asing.
6. Cheonggyecheon Stream.
cheonggyecheon-stream-58730.jpg
Merupakan anak sungai yang mengalir di tengah-tengah kota Seoul, namun kebersihannya terjaga dan keindahan terpelihara. Pada tahun 1970, anak sungai ini pernah hilang dari bumi Seoul akibat kekurangan punca air dari gunung dan pembangunan pesat di tebing sungai. Pada tahun 2005, kerajaan Korea selatan Telah memulakan usaha memulihara sungai ini. Yang menariknya, punca air sungai ini diperolehi dari mata air bawah tanah. Kini, anak sungai cheonggyechon merupakan lokasi untuk warga Korea bersantai selepas penat berkerja. Pemandangan di sepanjang anak sungai ini amat indah dan unik terutamanya pada waktu malam. Terdapat air pancut dan air terjun di permulaan sungai dan pelbagai ukiran seni di sepanjang tebing sungai.
7. HANGANG PARK
caption.jpg
Bagi sesiapa yang suka Aktiviti  beriadah, boleh la berkungjung ke Hangang Park. Terdapat banyak taman di sepanjang sungai Han dengan pelbagai aktiviti menarik untuk dilakukan. Tteukseom Theme Park, tempat mandi manda dan beriadah terutamanya pada musim panas Pada musim sejuk, taman tema ni akan bertukar menjadi medan untuk main luncur salji….
8. Banpo Moonlight Rainbow Bridge
Banpo Bridge Rainbow-Fountain.jpg
merupakan jambatan yang besar ( 2 tingkat) dan panjang dan dihiasi dengan air air pancut yang berwarna warni. Air pancut tu Juga Boleh Menari,  Ada dua cara untuk menikmati keindahan di rainbow bridge ni. Yang pertama pergi ke tepi jambatan, Atau Boleh naik subway dan turun kat stesyen Dongjak, lepas tu jalan kaki dalam 5 minit.
9. LOTTE WORLD
385692_2713056799744_1656648321_2081350_217325947_n.jpg
Kalau anda rasa pergi Genting best,  Lotte World 10 kali lagi best… Taman Tema indoor dan outdoor ini memang hebat. Terdapat pelbagai permainan yang boleh menyebabkan adrenalin  rush.
10. PULAU JEJU
jeju.jpg

PENGENALAN

Assalammualaikum dan Hi pada sesiapa yang membuka entry projekkamiber3.wordpress.com ini. blog ini ditubuhkan atas tugasan yang di berikan oleh pensyarah yang mengajar kami untuk kelab kokorikulum Politeknik Sultan Azlan Shah sesi june 2016 iaitu kelab komputer.

credit to: EN MOHD FARIZUL IRNI BIN ISMAIL

Jadi, kami bertiga iaitu Aqie, Hasnaa dan juga Ashraf bin Din Mohamad Khafa membuat keputusan  untuk menubuhkan blog yang menceritakan keindahan tempat-tempat yang harus dikunjungi di dalam Malaysia dan juga luar negara seperti Korea. Kami memilih tempat tempat tersebut kerana ingin menggalakkan rakyat Malaysia membawa keluarga anda semua bercuti di tempat yang menarik tersebut. Ia juga boleh mempelajari tentang sejarah sejarah di tempat tersebut seperi dia bandar bersejarah Melaka.

that’s all for our introduction.

enjoy!